charisma

Als je charismatisch bent, betekent het dat je direct opvalt tussen de menigte. Een charismatisch persoon heeft een uitstraling uit duizenden en valt bij veel mensen in de smaak. 

Kijk naar een Will Smith, Barack Obama, Morgan Freeman of Gordon Ramsay.

In dit artikel lees je:

 • Wanneer je charismatisch bent.
 • Hoe charisma jou meehelpt in het leven.
 • Hoe je zelf meer charisma krijgt.
 • Wat er aan charisma ten grondslag ligt.

Tip #1: Charisma is subjectief

Of je wel of niet charismatisch bent is een mening. 

Er zijn vrouwen die Johnny Depp en Brad Pitt helemaal de bom vinden. Mijn vriendin vindt het helemaal niets. Beide niet. Oprecht niet.

Mijn vriendin vindt mij knap, aantrekkelijk en een goede uitstraling hebben. Er zijn genoeg vrouwen die mij helemaal niets vinden. Oprecht niet.

Zo zie je maar, het is geheel subjectief of je wel of niet charismatisch bent.

Kijk eens om je heen. Ik heb vrienden die een vriendin hebben of hebben gehad die niet al te knap is. Zeg maar absoluut niet het type waar ik op val. Ik heb zeer specifieke voorkeuren. Als ik ze vraag wat ze zo leuk aan haar uiterlijk vonden dan zeggen ze: “Ze heeft gewoon iets.” 

Wat dan? Vraag ik me af. Ik zie het niet.

Blijkbaar heeft zij voor hem een bepaalde aantrekkelijkheid. Hij vindt haar charmant en aantrekkelijk. – Het is puur subjectief.

Oftewel, de één vindt jou ontzettend charmant, terwijl een ander dat absoluut niet zo vindt.

Tip #2: Charisma zegt alles over hoe je in het leven staat; dit straal je uit naar buiten.

Charismatisch zijn heeft niets te maken met cool of zelfverzekerdheid zijn. Het heeft alles te maken met hoe je in het leven staat.

 • Rustig praten
 • Rustig bewegen
 • Happy zijn met jezelf
 • Happy zijn met de omgeving
 • Integer optimisme

Dat zijn kwaliteiten en eigenschappen van charismatische mensen. Ze praten rustig & bewegen zich rustig voort. Dit komt voort uit een gevoel van blij zijn met zichzelf & de wereld om hun heen. Ze kijken positief naar het leven en ondernemen actie daar nodig.

Je ziet het direct terug in hun lichaamstaal. Over het algemeen lopen mensen met charisma rechtop, kijken ze vooruit of op ooghoogte. Je merkt het aan ze. Ze stralen een gevoel van kalmte en rust uit. 

Alleen dat wat we uitstralen is niet iets waar we één twee drie invloed op hebben. We stralen uit wat we zijn. We stralen uit hoe we in het leven staan.

Ben je een angsthaas? Ontwijk je uitdagingen en blijf je liever gamen in je kelder?
Dan straal je dat uit.

Ben je een man van actie? Ga je problemen met discipline en focus te lijf?
Dat straal je uit.

Verbeter je leven en je verbetert je charisma.
verlegen
Robert Jansen
Conversatie Koning

Tip 3# Wees waardevol

Nu we helder hebben dat je leven zelf en de mening van anderen ten grondslag liggen aan jouw mate van charisma, gaan we door naar waarde bieden

Charismatisch zijn heeft namelijk een aantal bijkomende voordelen. Als je makkelijk in de smaak valt bij andere mensen dan:

 • Heb je meer macht
 • Krijg je meer voor elkaar bij anderen
 • Anderen waarderen je meer
 • Anderen hebben respect voor je
 • Wordt het leven een stuk makkelijker

Een heel belangrijk punt om meer charisma te krijgen is om waardevol te zijn voor anderen.

Ga bij jezelf eens na:

 • Zijn er dingen die jij wel kan, maar anderen niet?
 • Waar kun je andere mensen mee helpen?
 • In hoeverre voeg jij waarde toe aan andermans leven?
 • Heb jij iets, wat anderen niet hebben?

Hoe meer waarde jij kan bieden aan andermans leven, hoe meer anderen jou gaan waarderen. En dat is uiteindelijk wat je wilt. Je wilt meer geven dan wat je neemt. Hierover heb ik al eerder geschreven in het artikel over hoe je nieuwe vrienden maakt.

Wees diegene die helpt bij het verhuizen.
Wees de persoon die mee sleutelt aan de auto.
Wees de vent die de ander mee uitneemt na liefdesverdriet.
Geef dat compliment aan je collega dat ze er vandaag goed uit ziet.

Kleine dingen doen voor anderen hebben een mega impact. Het zorgt ervoor dat je in andermans ogen charismatischer wordt. Je wordt meer gewaardeerd en gaat je goed voelen over jezelf

Zodra je je goed voelt over jezelf, straal je dat uit naar buiten. Je charisma stijgt.

Tip #4: Geïnteresseerd & gepassioneerd

De meeste mensen zijn veelal gefocust op zichzelf. Daar ik het eens ben dat je voor je eigen dromen en doelen moet gaan & het leven wilt leiden waar jij helemaal achterstaat. Het is nou eenmaal zo dat je mensen afstoot zodra je té gefocust raakt op jezelf.

Mensen houden ervan om over zichzelf te praten. En dat is goed, het is goed om je open te stellen naar buiten toe. Het is erg belangrijk dat je jezelf laat zien.

Je wilt een balans vinden in hoeverre je over jezelf praat en jouw interesse in een ander. Daarom is een gezonde combinatie goud.

 • Wees geïnteresseerd in andere mensen.
 • Wees gepassioneerd over jezelf.

Mijn ervaring is dat teveel interesse hebben in een ander uiteindelijk niet werkt. Je wilt altijd wel iets van jezelf laten zien, anders ben je nog niets.

Daarentegen teveel over jezelf praten, jezelf op de voorgrond zetten, opscheppen en indruk willen maken… Het zijn allemaal dingen die afschrikken en tegen je werken.

Mensen met charisma zijn authentiek. Ze gaan door het vuur voor anderen. Daarbij gaan ze ook door het vuur voor zichzelf.
verlegen
Robert Jansen
Conversatie Koning

Tip #5: Sterk & ontspannen

Stel je de volgende situatie eens voor:

Een man loopt door de supermarkt en doet zijn boodschappen. In de supermarkt loopt hij voorbij een moeder met haar zoontje. Het kind is heel vervelend. Hij schreeuwt, pakt spullen uit de schappen en gooit die op de grond. Als de moeder daar iets van zegt gaat het zoontje op de grond liggen huilen, schreeuwen en trappelen.

De man die erbij staat kan nu meerdere dingen doen.

 1. Hij raakt geïrriteerd en voelt woede opkomen. Hij loopt te zuchten en wordt er na een tijdje helemaal gek van. Hij vindt het kind zo irritant dat hij het een tik verkoopt. Tegen de moeder zegt hij dat ze hem eens moet opvoeden.
 2. Hij voelt wel wat irritatie opkomen, maar blijft verder rustig. Hij bedenkt zich dat hij ook zo jong is geweest en zich waarschijnlijk ook zo heeft gedragen. Daarna moet hij erom lachen. “Ach die kinderen ook.” zegt hij tegen de moeder. Om vervolgens rustig verder te gaan met zijn boodschappen.

In welk geval komt de man sterker over?

In de tweede situatie natuurlijk. 

In welke situatie heeft de man meer charisma? Ook in de tweede.

Nog een voorbeeld. Stel je deze situatie eens voor:

Je staat in de kroeg een drankje te drinken met een vrouw die je 5 minuten geleden hebt aangesproken. Jullie zijn lekker aan het praten en het klikt.

Ineens komt er een aangeschoten gast bij staan die jou overduidelijk loopt te cockblocken. Hij praat met de vrouw en zit jou belachelijk te maken.

Wat is hierin heel verleidelijk om te doen: erop in gaan en proberen met alle macht die vent weg te krijgen. Je wil die vrouw straks mee naar huis nemen en hij verpest alles.

Wat je ook kan doen is er rustig onder blijven. Lach er wat om en laat hem zijn ding doen. Wacht 5 of 10 minuten en hij verpest het wel voor zichzelf.

Ook in dit geval is het zo veel sterker als je ontspannen blijft. Door in dit soort situaties rustig te blijven en kunnen laten zien dat je ermee om kan gaan, stijg je zoveel meer in waarde. Je krijgt zo veel meer charisma in de ogen van de ander.

Die vent zal snel afhaken en zien dat je sterk bent. De vrouw heeft des te meer respect voor jou, wat de kans drastisch vergroot dat je een mooi avontuurtje hebt vanavond.

Kort samengevat

Charismatische mensen:

 • Zijn open, sociaal en optimistisch
 • Blijven rustig & ontspannen
 • Bieden veel waarde aan anderen
 • Tonen respect, waardering en hulp aan mensen
 • Zijn gepassioneerd over zichzelf
 • Zijn geïnteresseerd in anderen
 • Zijn assertief
 • Leven een vervuld leven
Deel dit bericht op...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest