introvert

Als introvert persoon hebben we het niet makkelijk in een maatschappij waar populariteit, outgoing zijn en uitmuntende sociale vaardigheden hebben belangrijker dan ooit zijn.

Een introvert persoon krijgt er energie van als hij/zij op zichzelf is. Ze laden zich op terwijl ze alleen zijn.

Een extravert persoon krijgt juist veel energie in zijn/haar omgang met mensen.

In dit artikel lees je 5 geweldige tips om socialer te worden als introvert.

Tip #1: Vereer jezelf

Wees blij met wie je bent en welk karakter moeder natuur aan je heeft gegeven.

Dat klinkt heel zweverig, ik weet het. Maar het is een belediging voor jezelf om jezelf niet te accepteren zoals je bent. Je hebt nu eenmaal dit lichaam en karakter gekregen. Daar moet je het mee doen 🙂

Je wilt jezelf niet gaan forceren om iemand te zijn wie je niet bent.

Kurt Kobain: “I’d rather be hated for who I am, than loved for who I am not.”

Een geweldige quote, waar ik me volledig in kan vinden. Deze instelling wil je voor jezelf aannemen. Je bent nu eenmaal introvert en hebt misschien wat meer moeite in sociale situaties. Daar is niets mis mee! 

Wees blij dat je niet zoals de introvertmenigte bent, maar vereer hoe je bent als persoon.

Het is tegenwoordig populair om populair te zijn. Als je niet populair of anders bent dan anderen, dan val je al snel buiten de boot. Ik heb het zelf veel meegemaakt.

Dat was toentertijd ontzettend frustrerend. Om me heen ontstond veel groepsvorming en ik was meestal het buitenbeentje.

Als introvert heb je het nou eenmaal niet makkelijk in deze samenleving. Toch wil je zoeken naar je eigen kwaliteiten en deze ten volle benutten. Leef je kwaliteiten, own je eigen raarheid en wees blij met het karakter en het lichaam wat jou gegeven is. 

Je moet een leven lang met jezelf leven 😉

Tip #2: Neem initiatief en wees geïnteresseerd

Als introvert persoon is dit een uitdaging, maar essentieel om socialer te worden. Ik heb hier al over geschreven in het artikel hoe je nieuwe vrienden maakt

Probeer meer initiatief te nemen in sociale interacties en wees geïnteresseerd in anderen. De juiste mensen komen vanzelf in jouw leven. Als je er voor kiest om passief te blijven en jezelf te isoleren van anderen, dan zul je het jezelf moeilijk maken om waardevolle relaties op te bouwen.

De tijd dat ik zelf ontzettend ongemakkelijk en stil was in sociale situaties, bijvoorbeeld op verjaardagen heb ik lang achter me gelaten.

Dat doe je door initiatief te nemen in gesprekken. Small talk is the key om mee te beginnen. Leuke en diepgaande gesprekken komen vanzelf!

Toen ik mezelf aan het ontwikkelen was in socialer worden en meer succes met vrouwen te krijgen, moest ik mezelf forceren om contact te leggen. Ik MOEST initiatief nemen en geïnteresseerd doen in andere mensen. Op dat moment kwamen mensen namelijk niet op mij af.

Als je hier nog weinig ervaring in hebt is dat ontzettend lastig. Je voelt je ongemakkelijk, onzeker en hebt over het algemeen niet het idee dat mensen het leuk vinden om met je te praten. Dit straal je uit naar buiten.

Heb je het idee dat andere mensen niet geïnteresseerd in je zijn en niet met je willen praten? Heb je het gevoel dat je een last bent voor anderen of dat je saai bent? Welcome to my old world.

Je denkt dat mensen je raar vinden en je liever links laten liggen. Alleen…

Wat je op die manier doet is dat je sociaal contact bij voorbaat al afwijst. Je wijst jezelf af. Je wijst anderen af. Als je initiatief zou nemen, kan er juist een prachtig gesprek uit voortkomen… en anders maar niet. At least you tried.

Wie weet ontstaat er zelfs een geweldige vriendschap of relatie op de lange termijn! Puur door geïnteresseerd in de ander te zijn.

Tip #3: Vind de gouden combinatie

De eerste twee tips liggen haaks tegenover elkaar. Enerzijds wil je jezelf volledig accepteren en vereren zoals je bent. Anderzijds wil je jezelf dwingen om socialer te worden en meer contact te krijgen met andere mensen.

Het is daarom belangrijk dat je de combinatie vindt voor jezelf en dat je een plek vindt in deze maatschappij, in groepen en in andere sociale situaties.

Het is best absurd aangezien ik voorheen heel moeilijk was in het contact leggen met andere mensen, nu gaat het van een leien dakje.

Simpelweg omdat ik mezelf heb gedwongen meer sociaal te zijn. Wil je socialer worden en meer aanspraak hebben, dan wil je jezelf forceren om initiatief te nemen in sociale situaties.

Wat er gebeurd is dat het na een tijdje geen forceren meer is en gaat het naar verloop van tijd steeds natuurlijker. 

Het komt vaak genoeg voor dat mensen een masker op hebben. De meeste mensen willen populair zijn en verbergen hun eigen onzekerheden. Ze doen zich anders voor dan wie ze zijn. 

Eerlijk is eerlijk, dat heb ik zelf ook een tijd gedaan.

Ik was er zo klaar mee om telkens maar de stille te zijn en nooit te weten wat ik moest zeggen, dat ik mezelf heb gedwongen om uitbundiger te worden. Ik dwong mezelf van introvert persoon naar extravert persoon.

Op dat moment werd het echter te veel. Ik werd ZO uitbundig dat ik ineens onwijs veel vrienden kreeg. Op feestjes had ik het hoogste woord. En ook al vonden veel mensen me leuk om mee om te gaan, ik werd ook regelmatig uitgemaakt voor clown. Je wilt hier een balans in zien te vinden. Later heb ik een stapje teruggedaan waardoor ik sindsdien wel makkelijk contact leg met een relaxte vibe in plaats van overdreven aanwezig te zijn.

Niemand is van zichzelf VOLLEDIG introvert of VOLLEDIG extravert. Iedereen heeft een combinatie van beide. Als je socialer wilt worden en je weet van jezelf dat je meer introvert dan extravert bent, dan wil je jouw extraverte kant meer naar buiten laten komen.
verlegen
Robert Jansen
Conversatie Koning

Tip #4: Doe het vaker

Er is maar één manier om je onzekerheid en ongemakkelijkheid te overwinnen; doe het vaker.

Volg Tip #2 en doe dit zo vaak als nodig is.

Van mezelf blijf ik een introvert persoon, maar tegenwoordig kan ik me uitstekend redden in sociale situaties. Dat komt puur voort uit oefenen, oefenen en oefenen.

In het begin is het ontzettend moeilijk om initiatief te nemen, om alleen al een gesprek te beginnen over wat iemand voor werk doet. Als je merkt dat mensen goed op je reageren en graag met je in gesprek gaan, krijg je meer zelfvertrouwen.

Na enkele maanden gaat het alsmaar makkelijker. Op een gegeven moment ga je er zelf voor kiezen of je sociaal wilt zijn, of dat je liever wat afzijdig bent.

Het is heel apart en grappig tegelijk hoe dit werkt. Als je net begint met socialer worden en meer initiatief te tonen in sociale interacties als introvert is het allemaal heel moeilijk, frustrerend en irritant. Door hier doorheen te bijten ga je merken dat mensen JOU gaan aanspreken. 

Groepen en sociale interacties zijn vrijwel geen uitdaging of onzekerheid meer voor je. Het gaat vanzelf en automatisch.

Tip #5: Experimenteer

Vaak zit het allemaal in ons hoofd:

“We zijn introvert, dus dan kunnen we geen contact maken.”
“We zijn verlegen, dus vrienden maken gaat nooit lukken.”
“Je bent niet goed met vrouwen, dus daar moet je het maar mee doen.”

 

introvert

FOUT!

Dat je op dit moment nog niet goed bent in iets, betekent dat niet dat je er ALTIJD slecht in bent.

Experimenteer en probeer nieuwe dingen uit. Ik wil je aanraden om het artikel te lezen over hoe je nieuwe vrienden maakt. Je krijgt daar 6 gouden tips om makkelijker vrienden te maken en simpelweg, hoe je socialer wordt.

 

Als je jezelf er niet toe kan zetten om initiatief te nemen, waardoor je de kans misloopt om het vaker te doen; zet jezelf in omgevingen waarin je wel MOET. Ga in een callcenter werken. Solliciteer als door-2-door medewerker, promotiemedewerker of wordt propper op Mallorca. Je wordt gedwongen om mensen aan te spreken en sociaal te zijn.
conversatiekoning
Robert Jansen
Conversatie Koning

Motivatievoorbeeld: De Twee Vrienden

Ik ga je een voorbeeld geven uit mijn eigen leven.
Twee vrienden, twee levensstijlen en twee totaal verschillende resultaten.

Laten we voor het gemak de vrienden Victor en Hendrik noemen. Beide twee introverte mannen van 20 jaar. 

Victor is altijd al redelijk stil geweest. Hij heeft wel wat vrienden gehad, maar is nooit populair geweest. Hij was altijd veel bezig met computers, websites bouwen etc. Door de jaren heen heeft hij weinig initiatief getoond om zijn sociale vaardigheden op te krikken. Het interesseerde hem niet erg en had nooit het idee dat hij hierin zou kunnen verbeteren. 

Hij dacht altijd: “Ik ben nou eenmaal zo, dus laat ik me er maar bij neerleggen.” 

Wat er gebeurd is dat Victor op zijn 26ste jaar nog steeds hetzelfde is op sociaal vlak. Hij heeft zijn computerskills wel verbeterd, woont op zichzelf, maar heeft sinds zijn 18de jaar al geen vriendin meer gehad. Simpelweg, omdat hij geen idee heeft hoe hij contact met vrouwen moet leggen. Hij heeft zich er nooit in verdiept en blijft op deze manier maar doormodderen.

Ook op verjaardagen en in andere sociale situaties is Victor altijd de stille. Hij zit aan de zijkant van de groep een biertje te drinken en zegt niet veel. Zodra hij aangeschoten raakt, gaat hij wel meer praten. En dat is het dan ook.

Hendrik begon in eenzelfde situatie. Totaal niet succesvol met vrouwen, erg verlegen en sociaal ongemakkelijk. In groepen was hij altijd stil en wist nooit wat hij moest zeggen.

Hij kon aangetrokken zijn tot vrouwen, maar dit was vrijwel nooit wederzijds.

Hendrik had er zo ontzettend genoeg van om telkens maar het buitenbeentje te zijn en niet in staat te zijn om met mensen te praten dat hij zich ging ontwikkelen in sociale vaardigheden.

Hendrik vond met name het gebied ‘vrouwen versieren’ erg interessant en heeft hier zich jarenlang op gestort.

Hij heeft zich verdiept in:introvert

 • Hoe je socialer wordt.
 • Contact leggen met onbekende mensen.
 • Hoe vriendschappen ontstaan.
 • Hoe je aantrekkelijker wordt.
 • Zelfvertrouwen.
 • Zelfverzekerdheid.
 • Wat vrouwen aantrekkelijk vinden.
 • Wat mensen in anderen waarderen.
 • Etc.

Daarnaast ging hij met de 5 geweldige tips aan de slag.

 1. Zelfacceptatie.
 2. Interesse tonen & initiatief nemen in sociale gelegenheden.
 3. Een gouden combinatie vinden in zijn introversie en extraversie.
 4. Het vaker doen en meer oefenen.
 5. Experimenteren; hij duwde zichzelf in situaties waarin hij gedwongen werd sociaal te zijn.

De eerste jaren verliepen tergend moeizaam voor Hendrik. Introvert zijn en uitbundiger worden was een moeilijke weg. De frustraties liepen op en het leek vaak hopeloos. 

Totdat hij na een tijd resultaat boekte. Het ging hem steeds makkelijker af om contact te maken met anderen. Hij kreeg meer aanspraak bij vrouwen.

Op een gegeven moment ging het zo ver dat hij met meerdere vrouwen in een week het bed deelde, puur door zichzelf te zijn & initiatief te nemen. Hij had zijn angsten die hem voorheen altijd in de weg zaten achter zich gelaten en heeft zijn aantrekkelijke zelf naar bovengehaald. Hij kreeg een rijkelijk sociaal leven. Op verjaardagen en andere sociale gelegenheden is contact leggen second nature geworden.

Zet je je zinnen op een gebied in je leven wat je op orde wilt krijgen, dan merk je dat je daar succesvol in wordt, mits je consistent bent. Dus ook als je als introvert persoon socialer wilt worden merk je dat dit je steeds makkelijker afgaat.
aantrekkelijk
Robert Jansen
Conversatie Koning

Introvert zijn is niet het einde

Bovenstaand verhaal is echt.

Zie Victor als een vriend van me die inderdaad zo leeft en Hendrik als mijzelf. Ik ben het levende bewijs dat je als introvert een heel fijn sociaal leven kan hebben en verlegenheid achter je laten. 

Ja, je kan introvert zijn. 
Ja, je bent verlegen. Wellicht ben je nu sociaal ongemakkelijk.

Maar introvert zijn is niet het einde. Als je echt socialer wil worden, dan zijn de 5 geweldige tips hetgeen waar je mee wilt werken om dat gebied van je leven op orde te krijgen.

Verder blijf ik het heerlijk vinden om in m’n uppie te sporten, door de natuur te struinen en te reizen. Ik heb de gouden combinatie gevonden. Als ik het kan, kan jij het al helemaal!

Deel dit bericht op...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest