verlegen

Kort gezegd ben je verlegen als je ongemakkelijk/onzeker of nerveus bent in sociale situaties. De mate van verlegenheid is bij iedereen anders. In dit artikel lees je:

 • Verschillende maten van verlegen zijn.
 • Hoe je verlegenheid vermindert.
 • Wat je moet doen om verlegenheid helemaal de das om te doen.
 • De meest krachtige & praktische manier om algeheel verlegen zijn te verslaan

Verlegen zijn uit zich op verschillende manieren

De één heeft een algehele sociale angst, zodat hij nauwelijks de straat nog op durft, terwijl de ander alleen verlegen is bij het aanspreken van mooie vrouwen. 

Je kunt ontzettend sociaal zijn in gezelschap met je vrienden en heel verlegen als je op een verjaardag zit met veelal onbekende mensen.

Ga bij jezelf te rade in welke situaties je ontzettend verlegen bent en waarom dat zo is. Zoek dit voor jezelf uit. Ga vervolgens bij jezelf na op welke momenten en in welke situaties je juist heel zelfverzekerd bent en totaal geen last hebt van verlegenheid.
verlegen
Robert Jansen
Conversatie Koning

Als je voor jezelf helder hebt in welke situaties je (veel) last van verlegenheid hebt en in welke situaties je juist heel comfortabel en sociaal bent, komt er een besef.

Het besef dat je in de prettige situaties alles automatisch doet. Gesprekken gaan vanzelf. Je hoeft niet na te denken over wat je zegt, hoe je eruit ziet, hoe je je voortbeweegt etc. Mensen die verlegen zijn hebben vaak sterk het idee beoordeelt/geanalyseerd of bekeken te worden door anderen. 

Je gaat daardoor nogal in je hoofd zitten en denkt te veel na over wat je wilt zeggen. Hierdoor loop je vast.

Wat je wilt bereiken is dat je in meerdere situaties dat gevoel van relaxed zijn krijgt. Je wilt het voor elkaar krijgen dat het in de -nu nog- lastige situaties vanzelf & automatisch gaat.

Enkele voordelen van comfortabel zijn in meerdere sociale situaties:

 • Je hebt niet het gevoel dat je wordt beoordeeld of bekeken.
 • Als je wil praten, dan gaat dat vanzelf.
 • Nervositeit en oncomfortabele gevoelens spelen niet of nauwelijks meer op.
 • Je bent relaxed, ontspannen, vrolijk en geniet meer van het moment waar je in zit.

Verlegenheid verminderen

Toen ik zelf nog ontzettend verlegen was, wilde ik mezelf altijd veranderen.

Ik was verlegen in vrijwel elk denkbare sociale situatie:

 • Op verjaardagen.verlegen
 • In gezelschap van vrienden.
 • Samen met familie.
 • In de club.
 • Als ik een leuke vrouw wel zag zitten.
 • Op opleidingen die ik heb gevolgd.
 • Bij het geven van presentaties.
 • Op het werk.

Dat frustreerde me zo erg en ik had echt het idee dat ik raar was. Iedereen om me heen leek zo makkelijk contact te maken en zo vrolijk te zijn, terwijl ik stil aan de zijlijn bleef toekijken. Ik wist nooit wat ik moest zeggen tegen andere mensen.

Ik voelde me onwijs oncomfortabel en wist dat er een uitweg moest zijn. Maar hoe? Veel informatie op internet zoeken en mezelf voornemen er beter in te worden.

Dat ging alleen niet gemakkelijk, maar het is me gelukt.

Laat me je allereerst vertellen:

 • Je bent niet raar als je verlegen bent.
 • Veel mensen hebben last van verlegenheid, in meer of mindere mate (alleen wil niemand dit laten zien).
 • Je kan verlegenheid en onzekerheid overwinnen, ook al heb je nu het idee dat het nooit goedkomt.

Hoe dan, vraag je je af?

Er is maar één manier om verlegenheid de das om te doen.

Je kan er nog zoveel over lezen. Je kan nog zoveel motiverende filmpjes van Tony Robbins bekijken. Je kunt jezelf bombarderen met motivatie en inspiratie.

Uiteindelijk komt het neer op één ding om je verlegenheid te overwinnen.

Je moet het vaker doen.

Wil je verlegenheid overwinnen? Zorg dat je initiatief neemt in situaties waar je ongemakkelijk van wordt. Onderneem actie op de momenten dat je je het naarst voelt. En dan bedoel ik niet actie ondernemen als in vluchten, maar actie ondernemen als in de lefgozer uithangen.

Fake it till you make it. 

Waarom is dit de enige manier?

Omdat je comfortabel wordt met hetgeen wat je nu nog oncomfortabel vindt. Je gaat door consistent te oefenen merken dat je steeds minder last hebt van angstige, paranoïde en vervelende gevoelens.

Het gevoel van verlegen zijn vermindert steeds meer.

5 voorbeelden:

 • Als je verlegen bent op een verjaardag, wanneer je met 20 mensen om je heen zit, ga dan alsnog een gesprek aan met diegene die naast je zit.
 • Wil je in de kroeg meer aanspraak hebben bij de mensen, loop er heen en begin een gesprek.
 • Vind je het moeilijk om contact te maken met je klasgenoten of collega’s? Doe het dan toch. Probeer op wat voor manier dan ook een gesprek te beginnen.
 • Durf je de deur niet uit, uit angst mensen tegen te komen die tegen je beginnen te praten? Ga toch de deur uit. Besef je dat je NOOIT kunt voorkomen dat mensen tegen je beginnen te praten. It’s a part of life. Mensen communiceren nou eenmaal. Jezelf afzijdig willen houden en mensen willen negeren/vermijden zorgt alleen maar voor meer frustratie binnen jezelf; het is simpelweg niet mogelijk om mensen te vermijden. Tenzij je als kluizenaar gaat leven. Ik weet niet of je dat wilt…
 • Sta je in de club en je wordt verlegen als je die ene leuke meid aan wil spreken? Zoek een manier om het gesprek te beginnen. Bereid jezelf goed voor en volg de videotraining van Conversatie Koning om meer succes met vrouwen te krijgen en je verlegenheid volledig achter je te laten.

De meest simpele, krachtige en praktische manier om verlegenheid te overwinnen

Ik weet het. Het is ONTZETTEND moeilijk om over te gaan op actie. Mensen kunnen jou nog zo mooi vertellen: “Je moet het gewoon doen.” Net als wat ik hierboven heb beschreven.

Zo simpel is het meestal niet. Zo simpel was het voor mij al helemaal niet. Ik wilde wel, maar het lukte niet. Tot ik voor mezelf een oplossing vond. De oplossing die ervoor heeft gezorgd dat ik voor eens en voor altijd mijn verlegenheid achter me kon laten, ga ik met jou delen.

We hebben nu het volgende duidelijk:

 1. Verlegenheid is te overwinnen.
 2. Je wilt je in -nu nog- oncomfortabele situaties gaan aanleren om je comfortabel te voelen.
 3. Je wilt het in -nu nog- lastige situaties voor elkaar krijgen dat het vanzelf gaat. Dat je zonder veel na te denken & vanuit je hart gaat leven en praten. 

De oplossing voor verlegenheid die hieruit voortvloeit is heel simpel.

Zet jezelf structureel in situaties neer waarin je GEDWONGEN wordt om met mensen te praten. Je MOET uit je comfort-zone gaan….

Dit ligt in lijn met dat je het vaker moet doen. Door jezelf in situaties te zetten waarin je gedwongen bent om met mensen te praten, ga je het automatisch vaker doen. Hierdoor krijg je er steeds meer feeling voor. Het gaat steeds meer automatisch & vanzelf. 

Je leert je meer op de ander en het gesprek te focussen, dan dat je bezig bent met op jezelf te letten. Lees bijvoorbeeld eens hoe je socialer wordt als introvert of hoe je meer vrienden maakt.

Enkele voorbeelden van hoe je jezelf in situaties kan zetten, zodat je gedwongen bent om met andere mensen te praten:

 • Kies werk waarin je met mensen moet praten. Denk aan een callcenter, propper op een feesteiland of in de horeca.
 • Ga een opleiding volgen waarin je met mensen wordt geconfronteerd en zie dat het allemaal heel erg mee valt.
 • Kies een hobby waar je mensen ontmoet.
 • Nodig één keer per week een hoop mensen bij je thuis uit om een drankje te komen doen, ook al zijn het slechts kennissen van je.

En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden te bedenken. 

Toen ik nog erg verlegen was, koos ik er bewust voor om voor een outbound callcenter te gaan werken. Puur en alleen om meer ongevoeligheid binnen mezelf te kweken in het contact leggen met andere mensen.

Daarna heb ik ruim drie jaar binnen een klantenservice gewerkt. Hier leer je niet alleen met onbekende mensen te praten, je leert tevens hoe je om moet gaan met moeilijke mensen.

Vorig jaar ben ik gaan proppen op Mallorca. 10 uur per dag, 6 dagen per week stond ik mensen aan te spreken, op het strand, voor de club en bij het restaurant met als doel ze naar binnen te leiden.

Reken maar dat je hierdoor je verlegenheid overwint. Je moet wel.

Het is dan geen kwestie meer van of je je verlegenheid overwint, maar wanneer je verlegen zijn achter je laat.

Soms moet je eerst door een dal, voordat je weer bergopwaarts gaat. Wil je verlegenheid overwinnen dan moet je je door een hel van ongemakkelijkheid heen zien te worstelen. Zodra je daar doorheen bent kom je alsmaar dichterbij comfortabel zijn.
verlegen
Robert Jansen
Conversatie Koning
verlegen

"Maar dat is niets voor mij."

Hoor ik veel mensen zeggen. Of: “Dat past niet bij me.” 

Nú nog niet nee, omdat je het nog nooit hebt gedaan! Het is niet zozeer dat het niet bij je past, maar het is op dit moment nog ver van je bed. Je bent er niet bekend mee.

Geloof me, dat word je vanzelf.

 • Mensen aanspreken was eerst niets voor mij, puur omdat ik bang was om het te doen. Ik vermeed het ten alle tijden.
 • Vrouwen versieren in de club of in de supermarkt was al helemaal niets voor mij. Dat kwam door de angst voor het onbekende. Bang om voor schut te staan. Bang dat ik niet meer wist wat ik moest zeggen.

Voor dat laatste heb ik de videotraining gevolgd waarin je leert hoe je een gesprek begint en eindigt met een aantrekkelijke dame (in je bed bijvoorbeeld).

Conclusie

Hopelijk heb je iets aan dit artikel. Toen ik in hetzelfde schuitje zat als jij, had ik deze website zelf graag voor me gezien. Dit had me geholpen om sneller mijn onzekerheid en verlegenheid in sociale situaties te overwinnen.

De drie dingen die mij achteraf gezien hebben geholpen zijn:

 1. Bereid je goed voor op sociale situaties en zie in wat er allemaal mogelijk is.
 2. Doe het vaker. Experimenteer. Oefen.
 3. Zet jezelf in situaties neer waarin je wel MOET praten met mensen.

Jezelf goed voorbereiden doe je door middel van de videotraining en het bijbehorende eBook: “De Kroonjuwelen”

Deel dit bericht op...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest