vrienden maken

Vrienden maken is voor veel mensen lastig, zelfs na het lezen van het boek ‘How to make friends and influence people’ van Dale Carnegie. Lees in dit artikel onder andere:

 • Je kan zelf veel doen om nieuwe vrienden te maken.
 • De ultieme tip (Gouden Tip #2) om meer mensen aan te trekken in je leven.
 • Waardevolle vriendschappen hebben en behouden is een uitdaging.
 • Sta stil bij met wie je bevriend wil zijn en met wie niet.
 • Waarom jouw mindset ten opzichte van andere mensen cruciaal is.

Tip #1: Ga naar plekken waar je nieuwe mensen ontmoet

Het klinkt zo logisch, maar wil je nieuwe vrienden maken dan wil je je zelf in omgevingen plaatsen waar je nieuwe mensen gaat ontmoeten. Heel simpel.

Dit kan op eindeloos veel manieren:

 • Ga naar de kroeg of de club en spreek mensen aan.
 • Volg een nieuwe workshop of real-life cursus.
 • Spreek op straat mensen aan.
 • Beoefen een nieuwe sport of hobby uit waarbij je nieuwe mensen leert kennen.
 • Neem initiatief bij sociale interacties in omgevingen waar je regelmatig bent zoals op je werk, tijdens het fitnessen, op verjaardagen of ga naar het jongerencentrum.
 • Loop naar een groepje mensen die in het park zitten en vraag of je erbij mag zitten.
 • Etc. etc.

Indien je jezelf normaal gesproken sterk isoleert van al het sociale leven wat er op aarde rondloopt, dan wil je je zelf dwingen om toch eens uit de deur te gaan.

Dit hoeft niet heel dramatisch te zijn. Ik begrijp dat vreemde mensen op straat aanspreken niet standaard en makkelijk is, maar op die manier zijn er toch echt vriendschappen of relaties ontstaan.

Kies voor de weg waarvan je nu weet dat je het aankan. 

Wil je bijvoorbeeld al een tijd een kook-cursus nemen? Dan is dat je kans om nieuwe mensen te ontmoeten, omdat je gedwongen wordt om met anderen op te schieten. Je gaat niet alleen vrienden maken, je zult er tevens een geweldige tijd aan beleven.

Basically, wil je jezelf in een omgeving neerzetten waarin je wel met anderen MOET praten.

Het is nou eenmaal zo dat je tegenwoordig steeds minder makkelijk vrienden maakt en vrienden hebt, helemaal na je studentenperiode. Bepaalde vrienden verlies je uit het oog, zonder dat er nieuwe vrienden voor in de plaats komen. 

Het is hierdoor heel verleidelijk om in een klein wereldje terecht te komen en daarin te blijven hangen.

Om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken wil je je zelf dwingen om je wereld te vergroten. Je wilt geïnteresseerd raken in andere mensen en hen benaderen!

Dwing jezelf om in nieuwe omgevingen te stappen waarin je mensen gaat ontmoeten.

Zet eens wat vaker je hoofdtelefoon af zodra je je in openbare gelegenheden bevindt. Het zal je verbazen hoe makkelijk je contact maakt in de trein, tijdens je work-out of in de rij voor de kassa bij de Albert Heijn.
aantrekkelijk
Robert Jansen
Conversatie Koning

Tip #2: Neem initiatief en wees betrokken

Als je nieuwe vrienden wilt maken dan is dit dé gouden tip, bestaande uit vier onderdelen:

 1. Wees geïnteresseerd in anderen; stel vragen, maak statements en wissel meningen uit.
 2. Probeer je in te leven in anderen en probeer mensen te begrijpen. Ik weet dat dit een hele moeilijke is, vooral voor mannen. Inlevingsvermogen is soms ver te zoeken. Toch is dit cruciaal als je meer waardevolle vriendschappen wilt opbouwen, het zorgt voor een connectie en laat zien dat jullie op één lijn liggen.
 3. Praat minder, luister meer. Nog zo’n cruciale. Iedereen praat het liefst over zichzelf. Door goed te luisteren naar de ander leer je diegene kennen. Je kan er vaak ook nog eens veel van leren!
 4. Laat andere mensen zich goed voelen over zichzelf. Eigenlijk doe je dat al door bovenstaande 3 punten. Door geïnteresseerd te zijn, je in te leven in de ander en te luisteren laat je de ander zich goed voelen over zichzelf. Maak complimenten, lach om zijn/haar grapjes.

Je wilt initiatief nemen en betrokken zijn bij andere mensen. 

→ Ken je iemand die gaat verhuizen? Bied een helpende hand aan.
→ Wil iemand geld van je lenen? Dat mag!
→ Heeft iemand een luisterend oor nodig om zijn/haar hart te luchten? Wees dat oor!

Jij wilt altijd degene zijn die meer geeft en investeert in een vriendschap of relatie. Mensen gaan je hierdoor sterk waarderen en zijn hierdoor sneller geneigd iets voor jou terug te doen. Je maakt hier vrienden mee.
aantrekkelijk
Robert Jansen
Conversatie Koning
vrienden maken

Tip #3: Wees assertief

Ook al wil je altijd bereid zijn om te helpen, je staat altijd klaar voor anderen, het is niet de bedoeling dat je over je heen laat lopen.

Probeer het zelf uit; veel investeren in je vriendschap levert ontzettend veel op.

Té veel is echter killing voor een vriendschap of het zal op zijn minst afschrikken. 

Als je net iemand hebt ontmoet met wie je een goede band hebt, wil je niet ineens constant Whatsapp berichtjes sturen om af te spreken. Je wilt niet de hele tijd bezig zijn met diegene en te pusherig zijn. Simpelweg schrikt dit mensen af.

Als je het idee krijgt dat mensen gebruik van je maken, omdat je zo’n goed persoon bent, dan wil je jezelf tevens een halt toeroepen. Je wilt niet dat mensen misbruik van je maken en daarom is het goed om ook geregeld nee te zeggen als je iets echt niet wilt.

Mensen mogen blij zijn dat ze met jou bevriend zijn. Je gaat voor anderen door het vuur, mits zij ook voor jou door het vuur gaan. Doen ze dat niet en kost de vriendschap je meer energie dan wat het je oplevert, dan mag je je afvragen of het wel een echte vriendschap is!

Wees hier duidelijk in naar jezelf en stel je grenzen.

Tip #4: Ga van het goede uit als je nieuwe vrienden wilt maken

Vraag jezelf af, heb je vertrouwen in mensen dat zij goed zijn voor je en dat ze het beste met je voor hebben? 

Of kijk je redelijk negatief tegen mensen aan en heb je het idee dat ze je niet mogen of zelfs willen kwetsen?

Mensen zijn over het algemeen fijn om mee om te gaan. De meeste mensen zijn gewoon aardig! Daar wil je van uit gaan. Wil je nieuwe vrienden maken, dan wil je die mindset aannemen. Vertrouw de ander en ga van het goede uit.

Als je bij voorbaat al een negatief beeld hebt over onbekende mensen, dan loopt iedereen direct drie stappen achter bij je. Zonder dat je diegene überhaupt hebt ontmoet!

Voordat iemand de kans heeft om jou te leren kennen heb je hem/haar al afgewezen. Dat is geen helpende instelling bij het nieuwe vrienden maken.

vrienden maken

Tip #5: Heb incasseringsvermogen

Vroeg of laat, hoe het ook went of keert, gaat iemand jou naaien. 

Klinkt motiverend of niet? 😉

In vriendengroepen komt het voor dat je in de zeik wordt genomen. In je familie kan iemand je verraden. Een vriend kan je in de steek laten of je iets afschuwelijks aandoen.

Die dingen gebeuren. Makkelijk gezegd, maar: deal with it!

Geen incasseringsvermogen hebben is één van de grootste sociale zwaktes die je maar kan hebben. Wees je bewust dat je vroeg of laat sh*t gaat krijgen van iemand. Incasseer en ga verder.

Andersom is het net zo. Ook jij doet of zegt dingen die totaal niet in de smaak vallen bij een ander. Nobody is perfect en dat hoeft ook niet. 

Wees bereid om mensen die waardevol voor je zijn te vergeven. Daarnaast wil je ook bereid zijn om jouw eigen excuses aan te bieden als je iets hebt gedaan of gezegd wat verschrikkelijk fout uitpakte.

Praat erover met diegene en geef aan wat het met jou deed. Of het nou andermans fout is of jouw fout, je wilt erover praten. 

Als je zelf een domme fout hebt gemaakt, dan doet het wonderen om je oprechte excuses aan te bieden.
verlegen
Robert Jansen
Conversatie Koning

Tip #6: Vrienden maken kost tijd

Nieuwe vrienden maken is niet perse een kwestie van binnen korte tijd zoveel mogelijk mensen aanspreken om oppervlakkige connecties op te bouwen. 

Het kost tijd, initiatief en moeite om waardevolle vriendschappen op te bouwen. Je wilt je afvragen met wie je graag meer tijd zou doorbrengen. Misschien heb je ontzettend goede gesprekken met iemand, kan je onwijs goed lachen met elkaar of wil je gewoon een fijne trainingsmaat. 

Gun het de tijd. Forceer niets en houdt bovenstaande punten aan. 

Als je niet gewend bent om vreemde mensen aan te spreken, laat staan op straat random nieuwe vrienden maken, kan dit zeer beangstigend zijn. Veel mensen zijn nou eenmaal heel verlegen in de omgang met onbekende mensen, dus je bent daar echt geen aparte in. 

Een training waarin je je sociale vaardigheden een ongekende boost geeft kan daarom ontzettend handig zijn als je meer vrienden wilt maken.

Geen punt, Conversatie Koning biedt een videotraining aan waarin je leert hoe je een Conversatie Koning wordt. Vrienden maken wordt een makkie.

Eerlijk is eerlijk, deze training is er specifiek op gericht om meer succes met vrouwen te krijgen, maar door de gespreksdynamieken en alle theorie toe te passen worden AL jouw sociale interacties naar een hoger niveau getild.

Je sociale vaardigheden zijn essentieel in je hele leven. Niet alleen in je omgang met vrouwen of op het werk. Als jij eenmaal goed weet hoe je met anderen om moet gaan, dan komen de vriendschappen vanzelf

Deel dit bericht op...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest